Letní tábor 2022

 

Letos jsme se s naším letním táborem vrátili po třech letech na místo konání prvních třech ročníků – do Hrádku u Vlašimi. Hrádek máme všichni moc rádi, tábory zde byly vždy povedené a jezdíme sem i na pravidelné víkendovky. Proto nás neodradil ani velký počet přihlášených dětí a místo změny lokace jsme nejstarší skupinku dětí spolu s vedoucími ubytovali na nedaleké louce ve stanech.

Pro mladší děti byla připravena celotáborová hra na téma „Cestování časem“. Hned první den nás stroj času přenesl na počátek světa a úkolem bylo plnit řadu tematických úkolů a tím získávat kódy pro posun na časové ose. Po starozákonním putování, přes dobu Ježíšovu, středověk, divoký západ a 50. léta ovládnutá socialismem jsme se slavnostně po Sametové revoluci dostali do současnosti. Během týdne nechyběl ani celodenní výlet, na kterém jsme jako zázrakem nezmokli, náročná opičí dráha v lese, spousta sportovních aktivit a noční bojovka, kterou všechny děti hrdinně zvládly. Vždy ráno před rozcvičkou se děti mohly zúčastnit ranních chval a jako zakončení středečního odpoledního duchovního programu, na který se k nám přidal i náš pan farář Pavel Semela, jsme se společně zúčastnili mše svaté v místním kostele.

Starší děti měly pobyt opravdu zážitkový. I přes velké přípravy, záložní stany, party stany a připravené celty jejich ubytování neodolalo náporu třídenního vydatného deště. Na denním pořádku tedy bylo vysoušení bot, vytírání stanů a nákup nových – suchých – ponožek. Jednu noc bylo dokonce nutné přespat v budově. Kromě těchto zážitků ale starší skupina také zdárně zdolala celodenní, 26 km dlouhý, výlet (opět za doprovodu deště), na kterém si odhlasovala místo návštěvy hradu Český Šternberk teplou polévku v nedaleké restauraci :). V rámci zážitkového workshopu první pomoci vedeného zdravotnických záchranářem si všichni při simulaci reálných situací ověřili, co si pamatují z kurzů první pomoci. Společně také připravili půldenní program pro mladší děti a ve spolupráci s vedoucími také noční bojovku, která se jim velmi povedla. Celkově se sešla skvělá parta mladých lidí, kteří si tábor nenechali znepříjemnit nepřejícím počasím a naplno si ho užili!

Tábor jsme měli v plánu zakončit táborákem, počasí nám to ale opět nedovolilo. Místo buřtů jsme si tedy pochutnali na párcích a vařených kukuřičných klasech, malý oheň jsme zapálili jen symbolicky na silnici na přenosném ohništi a večer zakončili chválami v kostele.

A jak tábor prožili starší? O tom se rozepsal Kuba Kment…

Letošní 7. ročník tábora se uskutečnil na našem tradičním místě, kde jsme už zažili 3 tábory, v Hrádku u Vlašimi. Letos, stejně jako minulý rok byly děti rozděleny na mladší a starší. Jelikož „stará škola“, ve které jsme byli ubytováni, kapacitně nedostačovala, tak jsme si museli postavit stany. Holky měly jeden velký stan a kluci byli rozdělení do menších stanů.


V pondělí jsme začali hrát živou verzi městečka Palerma – Mafii. Celkem jsme ji hráli dvakrát, přičemž nejdelší přeživší čas mafiánů (vrahů) byl den a půl :). Druhý den byl pro všechny děti naplánován celodenní výlet, ovšem my jsme byli vzbuzeni již v půl šesté ráno a autem odvezeni do vzdálené vesnice. Naším úkolem bylo dostat se zpět do Hrádku po modré turistické značce. Potkal nás prudký déšť, brodění rozvodněného prudkého potoka a jelikož jsme byli všichni zmáčení, tak nám vedoucí museli přivést suché oblečení. Do tábora jsme dorazili už víceméně suší, ale tam jsme zjistili, že máme opět promočené stany :(. Takže jsme noc strávili v budově v suchu a teplu.

Také jsme měli kurz první pomoci a všeobecně „co bychom měli dělat, kdyby...“ Následovala názorná praxe v podobě stanovišť. Ve čtvrtek jsme měli program pro děti udělat my. A s ohledem na to, v jaké době mladší děti se strojem času byly, jsme uspořádali rytířské (sumo) turnaje, běhání pro fáborky a samozřejmě nesměla chybět ani hra buldog. Večer jsme se začali připravovat na již mladšími očekávanou bojovku. Při bojovce nás vedoucí postupně nalákali do pasti, aby udělali bojovku i nám :). Ráno jsme se krásně prospali a večer jsme hledali náš poklad, který byl schovaný na stromě. Poslední den jsme skládali naše stanové městečko a pomalu čekali na rodiče.

Celý tábor jsme si užili, i když nám nepřálo počasí, a těšíme na další ročník!!!

Letní tábor byl realizován za finanční podpory městské časti Praha 7 a hlavního města Prahy. Děkujeme.

  Zuzana Dorážková, Jakub Kment